09.08.2023.
· saradnja-sa-lokalnim-samoupravama

''Veoma sam ponosan na partnerstvo sa Fondacijom'' - Lazar Gojković za Fondaciju

Imamo tu čast da vam predstavimo prvi od mnogih intervjua, koji će biti deo našeg novog bloga na sajtu Fondacije, a koji je za nas dao gradonačelnik Valjeva, gospodin Lazar Gojković.

 

1. Kako biste grad Valjevo opisali nekome ko nikada nije bio u njemu?

Malo koji grad u Srbiji može se pohvaliti takvim geografskim položajem kakav ima Valjevo, prirodnim lepotama njegove okoline, istorijskim nasleđem, kulturnim i sportskim sadržajima. Na ovom tlu su živeli kneževi, vladike, vojskovođe, veliki pesnici i kulturni poslenici koji su za sobom ostavili izuzetna dela materijalne i duhovne kulture. Odigrali su se ovde presudni događaji koji su obeležili istorijske periode o čemu svedoče Brankovina, Lelić, Pustinja, Ćelije, Tešnjar, Kula Nenadovića i brojni spomenici kulture, u njemu su pogubljeni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, u čuvenoj Valjevskoj bolnici umrla je Nadežda Petrović, na ovim prostorima odigrala se čuvena Kolubarska bitka koju je predvodio Vojvoda Mišić. Retko ko u Srbiji kao valjevski kraj može da se pohvali tolikim brojem znamenitih ličnosti. Za Valjevo su vezani Nenadovići, Vladika Nikolaj, Vojvoda Živojin Mišić, Justin Popović, Ilija Birčanin, Hadži Ruvim, Desanka Maksimović, Ljuba Popović, Radovan Mića Trnavac, Brana Petronijević… Dakle Valjevo se, zaista, razlikuje od ostalih, sličnih po veličini, a i većih gradova kod nas. Međutim, ono što je najatraktivnije i što je zaista neponovljivo jeste okolina grada. Pred vama je bogat izbor prirodnih i kulturno-istorijskih atrakcija. Možete uživati na rekama, planinama, u manastirima i etno-selima. Od reka Jablanice i Obnice u Valjevu nastaje reka Kolubara, u koju se na teritoriji grada Valjeva ulivaju reke Gradac i Ljubostinja. Gotovo u samom centru Valjeva završava se kanjon reke Gradac, jedne od najčistijih reka u Evropi. Značajno je pomenuti da se Valjevo izdvaja i po brojnim manifestacijama koje se organizuju tokom cele godine i posebno se izdvajaju „Tešnjarske večeri”, „Festival duvan čvaraka” i „Valjevski jazz fest”. Dakle, Valjevo je grad bogate istorije i kulture i pozivam sve ljude da dođu i uvere se u sve lepote koje Valjevo poseduje.

 

 2. Šta za Vas lično predstavlja funkcija gradonačelnika koju obavljate?

Moj moto je da osluškujem puls naroda, a namera mi je da saslušam svakog čoveka i da pokušam da rešim njegov problem. Ja sam gradonačelnik svih građana Valjeva,  zbog toga se maksimalno angažujem i pokušavam da sa svojim timom rešim višedecenijske probleme u Valjevu, ne gledajući na radno vreme i lične obaveze. Smatram da i nemam pravo da se drugačije ponašam, jer me je izabrao narod. Zbog toga i želim da služim narodu i uradim sve što je u mojoj moći kako bi građani Valjeva bolje i kvalitetnije živeli. Za mene lično, ova funkacija mi je donela ogromnu odgovornost, ali sa druge strane, najlepši osećaj je kada završavate projekte koje ste započeli i na kraju krajeva i pored svih zamerki koje će ljudi uvek imati, ipak vidite zadovoljstvo zbog svega što je urađeno.

 

3. Kako vidite projekat Fondacije „Bebe naše blago“, šta ono znači za Valjevo?

Preko fondacije „Humana srca“, a kroz projekat „Bebe naše blago“, potpisan je ugovor o donaciji 800 multifunkcionalnih hranilica za bebe, u ukupnoj vrednosti od 3.605.760,00 dinara, koju će dobiti svaka beba rođena na teritoriji grada Valjeva u 2023. godini, što je sjajna stvar. Grad Valjevo će uvek podržati ovakve projekte, koje imaju za cilj da poboljšaju položaj dece i roditelja u našem Gradu i trudićemo se da ovakvih projekata ima što više.

 

4. Da li će se i kako ovaj projekat u Valjevu nastaviti i narednih godina?

Grad Valjevo ce nastaviti i sledece godine ovu akciju, ovo sada je samo pilot projekat.  Pored svih mera koje Grad Valjevo sprovodi po pitanju pospešivanja populacione politike, ovim projektom Valjevo može da se pohvali da je jedan od lidera u sprovođenju populacionih mera u našoj zemlji, jer doniranjem multifunkcionalnih bebi hranilica za svaku novorođenu bebu u ovoj godini ćemo podstaći i motivisati mlade ljude na najlepšu životnu ulogu.

 

5.  Koje mere populacione politike grad sprovodi i kako stoji statistika po tom pitanju u Valjevu?

Ova gradska vlast od samog starta daje podrsku natalitetu i porodicama i niz akcija u prethodne tri godine je pokrenuto.

Odlukom grada Valjeva o većem obimu prava porodici sa decom i finansijskoj podršci za podsticanje rađanje dece utvrđena su prava na novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama, u iznosu od 10.000,00 dinara mesečno, pravo na naknadu za prvorođeno dete, pravo naknade troškova usluga koje pruža PU ''Milica Nožica'' i to za: dete bez roditeljskog staranja na smeštaju u hraniteljskoj porodici i za treće i svako naredno dete posle trećeg u porodici, kao i pravo  na finansijsku podršku za aktivnosti podsticaja rađanja dece koja se realizuje preko Opšte bolnice Valjevo. Takođe, Odlukom o finansiranju troškova vantelesne oplodnje regulisano je  pravo na finansiranje troškova vantelesne oplodnje iz budžeta grada, što je sjajna stvar. Kada govorimo o našim najmlađim sugrađanima, pravo  na besplatnu užinu imaju deca od prvog do ćetvrtog razreda,obezbedili smo besplatne udžbenike za učenike prvog razreda. Grad Valjevo već četvrti put organizuje letovanje za pedesetoro dece sa seoskog područja, kao i besplatno zimovanje za najbolje učenike iz gradskih osnovnih škola. Pored toga, tu je naravno i stipendiranje talentovanih učenika i studenata, a u prethodnoj godini pravo na stipendiju je ostvarilo 248 učenika i studenata i to: 50 učenika osnovnih škola, 53 učenika srednjih škola i 145 studenata. 

Kroz realizaciju Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma izdvajaju se: stipendiranje  mladih Roma koji postižu dobre rezultate u obrazovanju, finansiranje užine za romske predškolce koji pohađaju obavezan pripremni predškolski program i navedenim aktivnostima  u gradu Valjevu je postignut stopostotni obuhvat dece romske nacionalnosti za pohađanje obaveznog pripremnog predškolskog programa. Zahvaljujući ovim podsticajnim merama raste broj romskih mladića i devojaka u Valjevu koji pohađaju srednju školu i nastavljaju školovanje na fakultetima. Takođe se svake školske godine nabavlja školski pribor za učenike osnovnih škola romske nacionalnosti.

Pored svega navedenog, naravno tu su i auto – sedišta za decu, kartice za majke 3 plus gde imaju popuste, besplatan bazen za sve đake osnovnih i srednjih škola, školica plivanja, u okviru koje se svake godine za  180 učenika drugog razreda  gradskih osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica organizuje besplatna obuka plivanja,besplatan vrtic za svako treće i naredno dete, a izgradnjom tri nova vrtića u Valjevu, u potpunosti ćemo rešiti listu čekanja za upis u obdanište.  Zaista, ova gradska vlast ima dosta aktivnosti i nadam se da će ih biti još više u narednom periodu.

 

6. Fondacija u narednoj godini planira i sufinansiranje projekta „Renoviranja potkrovlja Dnevnog boravka za decu, omladinu i stare u Popučkama“, koliko je ovaj projekat značajan za osobe sa invaliditetom u Valjevu?

Pre svega želo bih da istaknem da je Grad Valjevo povećao broj ličnih pratilaca, jer je do skoro uslugu koristilo 15-oro dece. Kada smo shvatili da se desetoro dece nalazi na listi čekanja, nismo imali dilemu da izdvojimo koliko god je potrebno novca, da ovu skupu, ali važnu uslugu omogućimo svoj deci kojima je potrebna. Od decembra finansiramo rad 25 ličnih pratilaca i verujem da će oni biti od velike pomoći našoj deci i njihovim porodicama. Preko Fondacije „Humana srca“ i privrednicima na lokalu realizovaćemo još jedan projekat, a koji se odnosi na adaptaciju Dnevnog boravka za decu, omladinu i odrasle sa smetnjama u razvoju u Popučkama. Tačnije, uradiće se adaptacija potkrovlja za potrebe inkluzivne vežbaonice za dece sa smetnjama u razvoju. Oni će tu moći da rade vežbe i unapređuju svoju fizičku aktivnost, što je veoma važno i značajno za njih. Grad Valjevo će uskoro objaviti javnu nabavku za izradu projekta adaptacije potkrovlja i nadamo se da će se uskoro realizovati.

 

 7. Fondacija je do sada sprovela niz akcija u gradu Valjevu, kroz razna Udruženja i NVO u ovom gradu, a kome to građani Valjeva mogu da se obrate i na koje adrese u samoj gradskoj upravi?

Za sva pitanja i nedoumice koje građani Valjeva imaju, mogu se obratititi putem brojeva telefona koji se mogu pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji grada Valjeva: www.valjevo.rs ili lično u Gradskoj upravi Valjeva, na adresi Karađorđeva 64, gde će potražiti člana Gradskog veća zaduženog za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

 

 8. Za kraj, poruka za Fondaciju iz srca grada Valjeva?

Veoma sam ponosan na partnerstvo sa Fondacijom „Humana srca“ i prilici da podržimo decu i to od samog početka njihovog života, na tome se neizmerno zahvaljujem. Valjevo je uvek otvoreno za saradnju i radujemo se zajedničkim projektima i u budućnosti.